fbpx
blog_banner

Zuurkool is zo gezond dat het de titel ‘superfood’ verdient

zuurkool blog

Zuurkool is zo gezond dat het de titel ‘superfood’ verdient

Het begrip superfood werd (te) vaak gebruikt. Voedsel dat een veel gezonder is dan de gebruikelijke rotzooi die we naar binnen werken, kreeg al snel de stempel van nutritionele superheld. Tegenwoordig schalen we avocado’s en gojibessen gewoon onder ‘gezond’, en vooral ‘duur’. Als er dan één is die de superheldenstatus verdient, laat het – de betaalbare – zuurkool zijn.

Gefermenteerde witte kool is gezond

Sommigen – Duitsers bijvoorbeeld – zien sauerkraut als een delicate verrijking van het dagmenu. Anderen zien het vooral als de kunst om kool nog smeriger te maken dan het al is. Hoe dan ook, die zure hap smaakt voor je lichaam vooral naar een zoete overwinning. Zuurkool is namelijk niet zo zuur omdat er 50 citroenen over zijn uitgeknepen – when life gives you lemons, make zuurkool? Nee, het is gefermenteerde witte kool, wat al een stuk cooler klinkt.

Fermenteren is het omzetten van de grondstof van een product door het toevoegen van micro-organismen. Ook yoghurt en bier ondervinden dit proces. In gewone mensentaal: gesneden witte kool wordt in een grote bak gegooid en bestrooid met zout. Daarbovenop komen grote zakken water te liggen. Onder die zakken water kan geen zuurstof komen, waardoor zuurvormende bacteriën zich hier snel kunnen ontwikkelen en vermenigvuldigen. En dat geeft veel voordelen.

Goede bacteriën

Deze zuurkoolbewoners zijn namelijk pro- en prébiotica. Probiotica zijn de goede bacteriën die in je darmen leven. Ze versterken je immuunsysteem en verbeteren je stoelgang. Daarbij voorkomen ze ontstekingen en infecties. Prébiotica zijn de voedingsstoffen die al die goede bacteriën maar wat graag binnenkrijgen. Door zich daarmee te voeden versterken en vermenigvuldigen ze zichzelf. Zuurkool is dus the best of both worlds, ook al zijn die microscopische werelden voor ons onzichtbaar.

Waarom ook jij zuurkool moet eten:

  • Gezonde darmflora
  • Aanmaak serotonine (= gelukshormoon)
  • Ontstekingsremmende antioxidanten
  • Veel vezels
  • Voorkomt insulineresistentie (dus, gezonder gewicht)

Bereid je voor op zuurkool

Zuurkool is er in veel verschillende vormen en maten, zorg ervoor dat je de goede versie koopt om de voordelen zo veel mogelijk te benutten. Koop de verpakte variant in de koeling van de supermarkt. Wanneer verse zuurkool te lang in de open lucht ligt, kunnen de goede bacteriën doodgaan. Leg het bij thuiskomst ook in de koelkast en kook het niet wanneer je het klaarmaakt. Ook door extreme hitte kunnen bacteriën vergaan, samen met al hun positieve effecten. Warm het liever voorzichtig op.

Vind je de smaak echt niet lekker? Dan kun je het enigszins neutraliseren met de zoete smaak van een appel, de andere optie is om gewoon door de zure appel – of kool – heen te bijten. Alles voor je gezondheid.

Bericht van Kevin van Buuren uit de Mens Health
Add Comment
log_big_groen

tell me more

Enter your details below and learn about all the perks you get by using Xtrail Explorer.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Or call us for more info:

x