fbpx
blog_banner

Gezonde slaap: Tips voor beter spiergroei en herstel

gezonde slaap

Gezonde slaap: Tips voor beter spiergroei en herstel

Voor maximale resultaat is een goede nachtrust essentieel. Wat is als het hierbij misgaat? Hier een par tips voor een gezonde slaap en goede nachtrust.

Tip 1: slaaptijd 

Eerste en belangrijkste regel: Ga elke dag op hetzelfde moment naar bed en sta ook elke dag rond hetzelfde tijd op. En met elke dag bedoel ik ook ELKE dag. Ook op het weekend. Misschien klinkt dat een beetje vervelend maar na een tijdje zou je wel positieve verbeteringen zien.

Tip 2: Slapen doe je in de nacht 

Dat betekent, geen dutjes tussen de middag. Uitzonderingen zijn korte powernaps van maximaal 20 minuten. Let ook hierbij op dat deze voor 15 uur gebeuren om zo je nachtrust niet te verstoren voor een gezonde slaap.

Tip 3: bed lieg tijden beperken

Lieg niet langer op bed als je ook slaapt! In de regel zou dat bij de meeste mensen rond 8 uur per nacht zijn. Probeer dit te gaan sturen, bijvoorbeeld als je om 6 uur in de ochtend opstaat ga rond 22 uur naar bed. Als je moeite hebt met in slaap vallen, ga dan iets vroeger naar bed om zo fatsoenlijk in slaap te kunnen vallen.

Tip 4: geen alcohol, geen nicotine 

De laatste drie uren voor het te bed gaan vermijd alcohol, nicotine en uiteraard ook cafeïne. Ook als je er van mening bent je lichaam kan dit aan. Laat het achterwegen. Nicotine het liefst voorgoed.

Tip 5: geen grote maaltijden

Vermijd grote maaltijden in de laatste uren voor het te bed gaan. Ongeveer 2-4 uren voor het te bed gaan zou je de laatste grote maaltijd gegeten hebben. Het is geen probleem om een kleine snack te eten voor het te bed gaan, dit kan zelfs van voordeel zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan yoghurt of kwark met noten en honing.

Tip 6: probeer je training voor 18:00 uur beëindigt te hebben

Uiteraard is dat bijna niet mogelijk voor deze welke moeten werken. Toch voor diegene wie er last van had om op tijd in slaap te vallen, zou zo vroeg mogelijk klaar zijn met de training. Want training prikkelt het sympathische zenuwsysteem aan welk heel stimulerend voor ons is.  

Tip 7: aangenaam slaapomgeving 

Dat betekent, aangenaam temperatuur, donker omgeving, geen kunstmatig licht. Het beste is ook om de radiowekker of digitale klokken uit de slaapkamer te verbannen of tenminste weg te draaien. Want ook zwak licht kan ertoe voeren dat onze melatonine uitschutting verminderd wordt. 

Tip 8: Stimulus controle

De slaapkamer is ervoor om in te slapen. Het beste is om alles wat aan werk etc. herinnert uit de slaapkamer te verbannen. Als dit niet mogelijk is dan tenminste geen notebook, geen mobiele telefoon en geen televisie meer in de slaapkamer. 

Tip 9: geen tijdcontroles

Vermijd het om nachts de tijd te checken. Dit maakt je alleen maar gek of zet je onder druk – en aan de tijd iets veranderen kan je toch niet. Gedachten dan “nog maar 2 uren tot mijn wekker gaat en ik heb alweer nauwelijks geslapen” zijn niet heel goed en rustgevend voor je nachtrust. Dus, vermijden!

Tip 10: Slaaprituaal

Creëer voor jezelf een slaaprituaal. Dat is een rituaal wat je dagelijks opnieuw herhaald. Dat zou elke dag hetzelfde zijn: tandenpoetsen, op toilet gaan, de kamer donker maken… maakt niet uit als het maar een rituaal is welk je onbewust op het te bed gaan voorbereid. En nu WELTERUSTEN voor een gezonde slaap!

Heb jij moeite met slapen of heb je last van stress en val je daarom niet in slaap? Neem dan gerust contact op met fitBY Markus Personal Training via het contactformulier, stuur een e-mail of bel even op, wellicht kunnen wij iets voor elkaar betekenen.

Add Comment
log_big_groen

tell me more

Enter your details below and learn about all the perks you get by using Xtrail Explorer.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Or call us for more info:

x